1 caterpillar present
2017-06-12
John Bouwmans
Veenendaal - West (UT)
Accepted (with evidence)
GPS 52.0237, 5.5324
RDS 164965 448388
Accuracy 10m
Source Site

Photos

Links

photo for observation

Op 21 juni eitje uitgekomen en vond ook nog een 2e rupsje dat net uit het ei was. Vorig jaar op 22 juni zat er een Ligusterpijlstaart in de tuin, o.a. op de Geitenbaard. Misschien dat die er dit jaar weer geweest is en eitjes heeft afgezet. Binnen een kwartier na het uitkomen was de stekel flink gegroeid. Heb ik helaas gemist. Rups begon vrijwel direct na het uitkomen met het opeten van de eischaal.Was na circa 1 uur vrijwel op. Daarna ging hij aan de wandel en kleurde zijn stekel langzaam donker. Een rupsje binnen gezet om ontwikkeling te volgen. Kon 2e rupsje niet meer vinden op de Geitenbaard. Misschien als hij wat groter is.

Op 3 juli is de rups zo'n 35 mm en beginnen de strepen al wat te verkleuren. Op 5 juli 's avonds zag ik dat de rups net verveld was. Afgestroopt vel nog op blad en losliggend "gezichtsmasker". Volgende morgen alweer meer kleur. Op 8 juli,1,5 dag na vervelling, al 65-70 mm lang en lijkt ongeveer volgroeid. Op 12 juli circa 75 mm, helemaal rond gegeten en ogenschijnlijk klaar om te verpoppen. Rups was op 12 juli vrij onrustig, veel lopen in kweekbak, maar aan eind van de dag toch ondergronds gegaan. Op 13 juli 's avonds bleef ik een knarsend geluid horen in de kweekbak. Niet veel later kwam de rups even boven. Leek of hij wat van het blad mee de grond in trok. Snel weer ondergronds en daarna niks meer gehoord.
Op 18 juli 's morgens bleek de rups verpopt. Meest opvallende vond ik dat de rups ondergronds nog is verveld. Vond bij de pop en vervellingshuidje.

Op 24 juni cocon gecheckt. Bij uit de grond halen nog steeds meteen bewegend. Benieuwd waneer er een imago uit gaat komen.

Details

Date 2017-06-12
Number 1
Activity present
Life stage caterpillar
On/in Buck's-beard - Aruncus dioicus
Location Veenendaal - West (UT)
Observer John Bouwmans
Counting method unknown
Method seen
External reference 0
Validated by Rayan Majoor
This website uses cookies to ensure you get the best experience.