2 imago present
GPS 53.2193, 5.7932
RDS 182119 581482
Accuracy 100m
Source Site

Photos

photo for observation

Details

Date 2015-04-05
Number 2
Activity present
Life stage imago
Location Leeuwarden - Leeuwarderbos (FR)
Observer Jeroen Breidenbach
Counting method unknown
Method none
External reference 0
Validated by Ad Mol
Jeroen Breidenbach 2015-04-30 17:03

Dank Ad! Heb eindelijk tijd gevonden de sleutel te doorlopen en ik heb enkel D. nitens niet geheel volgens de sleutel uit kunnen sluiten. Ik kom alleen enkel tot een maat van 9,7 cm wat de soort eigenlijk wel af laat vallen.

D. haematodes lijkt me dus inderdaad gelden voor beiden individuen. Ontzettend bedankt en de tabel is opgeslagen op de computer!

Vriendelijke natuurgroet,
Jeroen

Translate

Beste Jeroen Breidenbach
De determinatie is correct, ik heb de waarneming op zeker gezet.
Met vriendelijke groeten,
Ad Mol

Translate

Beste Jeroen,
Je kunt Dolerus determineren met de tabel van Benson (1952) voor de Britse bladwespen [deel 2 van een 3-delige serie]. Je kunt die tabel gratis downloaden op http://www.royensoc.co.uk/sites/default/files/Vol06_Part02b.pdf.
Zwarte Dolerus-soorten zijn echter niet gemakkelijk. Er zijn vrij veel soorten van en je komt er vaak alleen uit als je naar de genitalen kijkt. Probeer het eens. Als je er niet uitkomt, laat het even weten. Je kunt het dier dan eventueel naar me opsturen.
Met vriendelijke groeten, Ad Mol

Translate
Jeroen Breidenbach 2015-04-20 16:21

Hallo Ad,

Bedankt voor je reactie.
Ik had de vraag ook al uitgezet op het forum voor de nadere determinatie van deze twee exemplaren: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=314148.msg1778827.
Beiden exemplaren zijn gevangen met een vlindernet ongeveer op dezelfde plaats (50 meter verschil), maar niet in hetzelfde tijdsbestek. De exemplaren zijn daardoor niet aan elkaar gelinkt.

Ik heb beiden exemplaren bewaard en ze liggen hier nog. Heb je wellicht een sleutel voor me waarmee ik alsnog een naam op het zwarte individu kan plakken? Dan kan ik vervolgens of de waarneming afsplitsen of ze gezamenlijk in een waarneming laten.

Ontzettend bedankt alvast.

Met vriendelijke natuurgroet,
Jeroen Breidenbach

Translate

Beste Jeroen Breidenbach,
Het exemplaar met het roodbruine halsschild is een vrouwtje van Dolerus haematodes. Het andere dier is zo niet te determineren (er zijn nl. heel veel zwarte Dolerus soorten). Maar als je ze samen hebt gevonden zou het om een mannetje van diezelfde soort kunnen gaan (die hebben geen roodbruin halsschild, maar zijn helemaal zwart met soms een blauwachtige glans). Je zou voor de zekerheid alleen de foto van het vrouwtje bij deze waarneming kunnen opnemen, tenzij je beide als copula hebt gevangen.
Met vriendelijke groeten, Ad Mol
Waarnemingbeheerder Bijen, wespen en mieren

Translate
This website uses cookies to ensure you get the best experience.